Call us  Breath2freedom

Bandeliersberg 238
4707 SG ROOSENDAAL
Telefoon: +31(0)6 - 514 138 78

Elementen

De betekenis van de Elementen en het medicijnwiel

Er zijn 4 elementen, 4 windrichtingen en 4 seizoenen en komen allemaal terug in het medicijnwiel
Wat is het verband volgens het Shamanisme tussen de 4 elementen, de 4 windstreken en de 4 seizoenen. En wat is de invloed van het geheel op de mens.

Het medicijnwiel vertelt ons hoe wij in dit leven staan en hoe wij ons leven kunnen gaan leven.
een voorbeeld van een medicijnwiel

Medicine-Wheel-188

Alles in het leven verloopt in een cirkel. (cyclus)
Denk bv aan een jaar, 12 maanden, 4 kwartalen van elk 3 maanden
Een medicijnwiel is ook een cirkel verdeel in 4 seizoenen
Het medicijnwiel bestaat uit 4 hoofdvakken noord, oost, west en zuid en de 4 hoofdvakken worden weer verdeeld door de 3 maanden van het jaar enz. en in het midden de plek van de schepper

De 4 hoofdelementen in het medicijnwiel zijn:

  • aarde-75ELEMENT AARDE: is de symboliek voor het zelf, dat wat je bent is verbonden met de westelijke windrichting en het najaar. Aarde staat voor het fysieke lichaam, voor de spieren en de botten.

 

  • vuur-75ELEMENT VUUR: is transformatie, het veranderingsproces wat je in gang zet is verbonden met de oostelijke windrichting en de Lente. Vuur staat voor beweging, de temperatuur van het lichaam en de geestkracht.

 

  • water-75ELEMENT WATER: is de dynamiek, dat wat je meemaakt en de gevoelens die je daarbij hebt, is verbonden met de zuidelijke windrichting en het zomerseizoen. Water staat voor gevoel, het bloed en de lymfe.

 

  • breathe-75ELEMENT LUCHT: is het vermogen om verbanden te leggen naar de dag en verbonden met de noordelijke windrichting en de Winter. Lucht staat voor ademhaling en zuurstof, voor het denken en de gedachte.

 

Waar staan de 4 Windrichtingen voor?

Het Westen

Het WESTEN (Aarde) is verbonden met de Herfst, het vrouwelijke, de avond, het lichaam, het fysiek niveau, de botten en spieren.
Het WESTEN staat ook voor: Gelijkheid, vrouwelijk verzorgen en mededogen. Waar al onze dromen geboren worden en alle beloften van de toekomst liggen. Gelijkheid leert ons dat onze dromen alleen werkelijkheid worden als we alles wat leeft in gelijke mate eren. De toekomst te dragen en inkeren en stilte ervaren en niet bang zijn voor het onbekende.

Het Oosten

Het OOSTEN (Vuur) is verbonden met de Lente, de ochtend, het mannelijke, de geesteskracht, het spirituele en de temperatuur van je lichaam.
Het OOSTEN staat ook voor: Geboorte van de dag, mannelijke zijde van de natuur. Ieder nieuwe zon opkomst leert ons een nieuw begin van overvloed en vraagt onze potentieel in te zetten om eraan deel te nemen.

OOSTENWIND: helderziend, voelen, verlichting en zuiverheid.

Het Zuiden

Het ZUIDEN (Water) is verbonden met de Zomer, het kind in ons, de dag, het voelen, emotie, onze lymfe en het bloed wat door onze aderen stroomt.
Het ZUIDEN staat ook voor: Vertrouwen, onschuld en nederigheid. Vanuit hier uit bekijken we de wereld vanuit de ogen van een kind. Vereniging van het zuiden leert ons dat niemand wint tenzij iedereen wint.

Het Noorden

Het NOORDEN (Lucht) staat voor de Winter, kracht, de nacht, de oudere, het denken maar ook de zuurstof die we in ademen en de adem zelf.

Het NOORDEN staat ook voor: Eeuwigheid. Plaats van wijsheid. Alle cycli van verandering en waar alle lessen over waarheid eeuwig duren. Waar genezing, dankbaarheid en wijsheid heerst.
Wij westerlingen denken vaak dat een cirkel een begin en een eind heeft maar het medicijnwiel staat ergens anders voor volgens de indianen is het medicijnwiel een doorlopend veranderingsproces. Alles is met elkaar verbonden het een kan niet zonder het ander.

Want de 12 vakken in het medicijnwiel staan weer voor de 12 huizen die ons weer vertellen in welk van de 12 sterrenbeelden we zijn geboren. De tijd en het sterrenbeeld waar je in bent geboren zegt iets over voor welk pad je hebt gekozen. Het verteld wat voor type je bent.

Ben je bijvoorbeeld geboren in het zuidelijke deel van het medicijnwiel?
Je bent dan een type die opgetogen is . Je zul ervaren dat je de dingen vaak door de ogen van het kind ziet en dat je vaak de vrolijke kant van het leven ziet en beleefd zoals een kind ..

Zo zijn er bij alle verschillende combinaties andere factoren die je verstoren of juist kunnen helpen.
Wil je graag eens kennismaken met jouw persoonlijk medicijnwiel?
Ik help je graag op weg

In Liefde & Licht

Henk ‘Blue Bear’ Oosterman